Mam nadzieję, że pasztet z czarnej fasoli także wam posmakuje i znajdzie ciepły kącik na waszym wielkanocnym stole :)
Aromatyczny pasztet z czarnej fasoli
(na jedną keksówkę [30-35 cm])
składniki:
200 g czarnej fasoli
1 cebula
3 szalotki
6 ząbków czosnku
1,5 jabłka
100 ml oleju
2-2,5 łyżki musztardy francuskiej
100 ml oleju
2-2,5 łyżki musztardy francuskiej
10 łyżek zmielonych płatków owsianych
2 pęczki kopru
2 łyżki cząbru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz
sól
sól
2 szczypty majeranku
mała szczypta tymianku
przygotowanie:
1. Fasole moczymy całą noc w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Rano odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą. Fasole gotujemy w nieosolonej wodzie, aż będzie miękka.
2. Obieramy cebulę, czosnek i jabłka. Cebulkę i czosnek siekamy w kosteczkę, jabłka kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni na małym ogniu podsmażamy cebulkę wraz z czosnkiem. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy jabłka. Smażymy wszystko razem, aż jabłka będą miękkie. W międzyczasie mielimy płatki owsiane.
3. Ugotowaną fasole odcedzamy i dorzucamy do jabłek, podsmażamy chwilę. Następnie przekładamy całą zawartość patelni do miski. Dodajemy zmielone płatki, koper, olej i musztardę. Blendujemy wszystko na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy wszystkie przyprawy, blendując co chwilę i mieszając. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem i blendujemy wszystko dokładnie.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i powoli przekładamy masę. Na wierzch możemy ułożyć kilka ząbków czosnku. Pieczemy ok. 50-60 min. Po upływie 30-35 min, keksówkę przykrywamy folią aluminiową (dzięki temu pasztet nie będzie się potem rozpadać).
*po upieczeniu pasztet warto zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. pasztetu nie wyciągamy z formy dopóki całkowicie nie wystygnie!! (bardzo bardzo ważna uwaga!)
*pasztet doskonale smakuje ze szczyopiorkiem i suszonymi pomidorami
przygotowanie:
1. Fasole moczymy całą noc w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Rano odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą. Fasole gotujemy w nieosolonej wodzie, aż będzie miękka.
2. Obieramy cebulę, czosnek i jabłka. Cebulkę i czosnek siekamy w kosteczkę, jabłka kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni na małym ogniu podsmażamy cebulkę wraz z czosnkiem. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy jabłka. Smażymy wszystko razem, aż jabłka będą miękkie. W międzyczasie mielimy płatki owsiane.
3. Ugotowaną fasole odcedzamy i dorzucamy do jabłek, podsmażamy chwilę. Następnie przekładamy całą zawartość patelni do miski. Dodajemy zmielone płatki, koper, olej i musztardę. Blendujemy wszystko na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy wszystkie przyprawy, blendując co chwilę i mieszając. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem i blendujemy wszystko dokładnie.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i powoli przekładamy masę. Na wierzch możemy ułożyć kilka ząbków czosnku. Pieczemy ok. 50-60 min. Po upływie 30-35 min, keksówkę przykrywamy folią aluminiową (dzięki temu pasztet nie będzie się potem rozpadać).
*po upieczeniu pasztet warto zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. pasztetu nie wyciągamy z formy dopóki całkowicie nie wystygnie!! (bardzo bardzo ważna uwaga!)
*pasztet doskonale smakuje ze szczyopiorkiem i suszonymi pomidorami
świetna propozycja na zbliżające się święta!
OdpowiedzUsuńMam nadzieje, że sprawdzi się na wielkanocnym stole :)
Usuń