niedziela, 22 marca 2015

Rukola z chipsami z buraka i sosem pomarańczowo-cytrynowym

Kocham chipsy, jednak te paczkowane są dla mnie za ciężkie. Jakimi chipsami nałogowo się zajadam? Najprostszymi, najpyszniejszymi chipsami warzywnymi. Z buraka, marchewki, selera, pietruszki, jarmużu... dosłownie wszystkiego co można ususzyć i schrupać! Często chipsy wzbogacam o jakieś zielsko, dodaje orzechy, kiełki i polewam sosem. Tak powstaje idealna lekka sałatka na leniwe niedzielne popołudnie :)






Rukola z chipsami z buraka i sosem pomarańczowo-cytrynowym

składniki:
1 burak
2 garście rukoli
1 garść kiełków z rzodkiewki

na sos:
sok z jednej pomarańczy
sok z jednej cytryny
1-2 łyżeczki oleju balsamicznego
2 łyżeczki musztardy francuskiej
ewentualnie kilka szczypt skrobi ziemniaczanej lub 1-2 łyżki syropu z agawy

przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 195 stopni. Buraka obieramy, myjemy i tniemy na cienkie plastry (można użyć szatkownicy do warzyw, obieraczki, noża itp.). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej buraka. Posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy 30-40 min (w zależności od tego czy chcemy, żeby nasze chipsy się spiekły-tak jak na zdjęciach :)- czy nie). Mieszamy co 15-20 min.
2. W międzyczasie przygotowujemy sos. Wyciskamy sok z cytryny i pomarańczy i mieszamy. Dodajemy ocet balsamiczny, musztardę i ewentualnie szczyptę do dwóch mąki ziemniaczanej/jedną dwie łyżki syropu z agawy. Redukujemy na gorącej patelni, mieszając.
3. Rukolę i kiełki myjemy, układamy na talerzu. Na rukoli układamy chipsy z buraka i polewamy sosem. 




3 komentarze:

Printfriendly