środa, 18 marca 2015

Aromatyczny pasztet z czarnej fasoli

Krótka historia jak powstał aromatyczny pasztet z czarnej fasoli: Byłam w sklepie, stałam na dziale z herbatą i na półce leżała jakaś czarna paczuszka. Wzięłam ją i patrze: CZARNA FASOLA. Zachwycona znaleziskiem wrzuciłam ją do koszyka. Całą noc myślałam w czym ją zjeść. Rano udałam się po inspiracje do biblioteki taty, a tam leży książka z wielkanocnymi przepisami. Otwieram, a tam jak na dłoni P A S Z T E T! Co prawda nie wege, nie z fasoli, ale pasztet! Podczas pierwszej próby pasztetowej, obok miski z fasolową masą stał wielki karton z przyprawami. I jakoś tak wyszło, że do miski wpadł cząber, tymianek, majeranek i gałka muszkatołowa. A potem okazało się, że pasztet jest tak dobry, że wszyscy chcą go jeść i muszę go zrobić ponownie bo inni domownicy będą głodni i nieszczęśliwi. 
Mam nadzieję, że pasztet z czarnej fasoli także wam posmakuje i znajdzie ciepły kącik na waszym wielkanocnym stole :)



Aromatyczny pasztet z czarnej fasoli
(na jedną keksówkę [30-35 cm])

składniki:
200 g czarnej fasoli
1 cebula
3 szalotki
6 ząbków czosnku
1,5 jabłka
100 ml oleju
2-2,5 łyżki musztardy francuskiej
10 łyżek zmielonych płatków owsianych
2 pęczki kopru
2 łyżki cząbru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
pieprz
sól
2 szczypty majeranku
mała szczypta tymianku

przygotowanie:
1. Fasole moczymy całą noc w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Rano odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą. Fasole gotujemy w nieosolonej wodzie, aż będzie miękka.
2. Obieramy cebulę, czosnek i jabłka. Cebulkę i czosnek siekamy w kosteczkę, jabłka kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni na małym ogniu podsmażamy cebulkę wraz z czosnkiem. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy jabłka. Smażymy wszystko razem, aż jabłka będą miękkie. W międzyczasie mielimy płatki owsiane.
3. Ugotowaną fasole odcedzamy i dorzucamy do jabłek, podsmażamy chwilę. Następnie przekładamy całą zawartość patelni do miski. Dodajemy zmielone płatki, koper, olej i musztardę. Blendujemy wszystko na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy wszystkie przyprawy, blendując co chwilę i mieszając. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem i blendujemy wszystko dokładnie.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i powoli przekładamy masę. Na wierzch możemy ułożyć kilka ząbków czosnku. Pieczemy ok. 50-60 min. Po upływie 30-35 min, keksówkę przykrywamy folią aluminiową (dzięki temu pasztet nie będzie się potem rozpadać).

*po upieczeniu pasztet warto zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. pasztetu nie wyciągamy z formy dopóki całkowicie nie wystygnie!! (bardzo bardzo ważna uwaga!)
*pasztet doskonale smakuje ze szczyopiorkiem i suszonymi pomidorami


2 komentarze:

  1. świetna propozycja na zbliżające się święta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje, że sprawdzi się na wielkanocnym stole :)

      Usuń

Printfriendly