niedziela, 14 czerwca 2015

Sałatka z jarmużu z fasolą, makaronem i majonezem z awokado

Co zrobić jeśli zostaną nam ,,resztki'' jakiś produktów z których nic większego nie da się wyczarować? Zrobić sałatkę! Chrupiącą i bardzo sycącą. W jej skład wchodzą liście jarmużu, makaron, fasolka z puszki (o tym dlaczego pojawiła się w mojej kuchni dowiecie się już niebawem!), cebulki, rzodkiewka, szczypior, kilka gałązek tymianku oraz majonez z awokado. Znajdziecie w niej wszystko: witaminki, błonnik, trochę białka, węglowodanów i zdrowych tłuszczy. Sałatka jest idealna jako lunch do pracy/szkoły, szybką przekąskę lub lekki obiad/kolacje :)



Sałatka z jarmużu z fasolką, makaronem i majonezem z awokado
chrupiąca i bardzo sycąca :)

składniki:
ok. 120 g jarmużu pozbawionego zgrubiałych części
100 g makaronu penne pełnoziarnistego lub innego ulubionego 
fasola z ok. 2 puszek 
1 mały pęczek szczypioru 
1-2 cebule 
3-4 rzodkiewki
kilka małych gałązek tymianku lub innych ulubionych ziół
sól 
pieprz

majonez z awokado:
1 dojrzałe, miękkie awokado
1/4 soku z cytryny
1/2 łyżeczki octu jabłkowego lub ostrej musztardy
2 gałązki tymianku (ok. 6-8 cm długości)
sól
pieprz

przygotowanie:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy majonez z awokado (spójrz na pierwszą gwiazdkę na dole przed przystąpieniem do robienia majonezu). Obieramy awokado i wrzucamy do blendera wraz z resztą składników. Blendujemy na gładką masę. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. 
2. Liście jarmużu myjemy i usuwamy z nich zgrubiałe części. Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie w talarki. Rzodkiewkę kroimy na pół następnie w plasterki. Szczypior kroimy w większe kawałki. 
3. Kiedy makaron będzie gotowy, płuczemy go pod bardzo zimną wodą. Kiedy będzie chłodny, wrzucamy go do miski wraz z resztą składników. Dodajemy majonez z awokado i mieszamy, aż wszystkie składniki pokryją się smakowitym majonezem. :) Sałatkę przed podaniem możemy ozdobić świeżymi ziołami (najlepiej jakimiś delikatnymi w smaku, ponieważ tymianek ma bardzo mocny i wyrazisty smak).

*wielbiciele sałatek z dużą ilością sosu proszeni są o podwojenie liczby składników na majonez z awokado
*osoby niecierpiące cebuli proszone są o użycie tylko jednej 

Smacznego! :)


1 komentarz:

Printfriendly